Stockholms Barnrättscentrum inbjuder till seminarium med

 

Malou Andersson

på temat

Fridskränkningsbrotten

Under detta seminarium kommer Andersson att presentera sin avhandling som handlar om brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning. I avhandlingen undersöks hur konstruktionen av bestämmelsen förverkligar de tankar som ligger bakom regleringen och avhandlingen behandlar brottskonstruktionen i 4 kap. 4a § brottsbalken ur såväl ett tillämpnings- som rättspolitiskt perspektiv.

 

Med det särskilda fokus på mäns våld mot kvinnor som avspeglas i både bestämmelsen och förarbetena till bestämmelsen behandlas i avhandlingen hur andra utsatta grupper passar in i, och kan omfattas av, bestämmelsen. Särskilt gäller det hur föräldrars våld mot barn och parförhållanden mellan ungdomar beskrivs och bedöms i rättstillämpningen i förhållande till bestämmelsen. Det empiriska materialet består av hovrättsavgöranden och som exempel används resonemang som förs av domstolarna vid bedömningen av de rekvisit som ska vara uppfyllda för att bestämmelsen ska aktualiseras.

 

Malou Andersson disputerade i juridik vid Stockholms universitet i oktober 2016 och är nu verksam som lektor vid Stockholms universitet och aktiv inom Barnrättscentrum. Andersson intresserar sig i sin forskning för våld inom familjen och fridskränkningsbrottens konstruktion. Hennes forskning handlar vidare om våld mot barn och sexualbrott mot barn, för närvarande arbetar hon med en forskningsrapport om barnpornografibrottet.

 

Torsdagen den 9 februari, kl. 16.30-18.00

I Lunchrummet, plan 7, C-huset, Södra husen, Frescati.
Anmäl dig till vera.yllner@juridicum.su.se och sprid
gärna inbjudan till intresserade kollegor
!